Ekonomist

ekonomist_ek-1_mi%cc%87lyar_dolarlik_oyun_i%cc%87hracati_yapilacak-01-01-2017

ekonomist_ek-1_mi%cc%87lyar_dolarlik_oyun_i%cc%87hracati_yapilacak-01-01-20171

“1 milyar dolarlık oyun ihracatı yapılabilir”

Netmarble Games Güney Kore’de kurulmuş ve dünyaya yayılan bir oyun şirketi. 2013 yılında Joygame’i satın alarak Türkiye pazarına giren şirketin EMEA CEO’su Barış Özistek, Türkiye’de oyun pazarının gelişmesinin ekonomi için önemli olduğuna vurgu yapıyor. Özistek, başarılı oyun şirketlerinin üreteceği ve popüler hale gelen 5-6 oyunun çıkması halinde, 2023’de sadece oyun ihracatında 1 milyar dolarlık gelir elde edilebileceğini söylüyor.

2000 yılında Güney Kore’de kurulan Netmarble Games, Asya’da en hızlı büyüyen oyun şirketi. 4 bine yakın çalışanı bulunan Netmarble Games’in dünya cirosu ise 1,5 milyar dolar. Şirketin, 2013 yılından bu yana Türkiye’de de ofisi bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Netmarble, 2011 yılında globalleşme kararı almasının ardından farklı coğrafyalara açılma stratejisiyle 2013 yılında Türk oyun şirketi Joygame’i alarak Türkiye pazarına girdi. Netmarble Games’in İstanbul merkezli ofisi Netmarble Turkey; Paramanya, Wolfteam, MARVEL Future Fight ve Seven Knights gibi başarılı oyunlar için pazarlama, yerelleştirme gibi hizmetler sunuyor. Türkiye’de girişim destekleme platformu StartersHub’ın da kurucusu ve yatırımcısı olan Netmarble Games’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin yönetimi ise bir Türk’e emanet.

Netmarble Games EMEA CEO’su Barış Özistek, 2017’de şirketin Kore’de halka açılacağını söylüyor. 2017’ye ilişkin bir başka hedef de şirket satın almak. Oyun şirketi satın almak için bölgede aktif arayışları olduğunun altını çizen Özistek, Türkiye’den de şirket alabileceklerinin bilgisini veriyor. Oyun pazarının Türkiye’de hızlı büyümesinin önündeki engellerin kaldırılması halinde 2023’te 1 milyar dolarlık oyun ihraç eder hale gelinebileceğini söyleyen Özistek’le oyun sektörü ve Netmarble üzerine konuştuk.

Dünyada oyun pazarı ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı? Netmarble bu pazardan ne kadar pay alıyor?

PC, konsol ve mobil oyun pazarının toplam büyüklüğü 100 milyar dolar. Gün geçtikçe de büyüyor. Büyüme ise daha çok mobil oyun tarafında. Bugün mobil oyun pazarının dünyadaki büyüklüğü 37 milyar dolara ulaşmış durumda. Netmarble ise dünyanın en büyük 10 oyun firmasından biri. 2016 ciromuz 1,5 milyar dolar.

Türkiye’de pazarın büyüklüğü nedir?

Yaklaşık 700 milyon dolar civarında. 280 milyon doları ise mobil oyundan geliyor. Oyun üretimi konusunda Türkiye özellikle bölgesinde çok başarılı. Türkiye’de bu alanda şirket sayısı 100’e yakın. Ancak başarılı ve oyun ihraç eden şirket sayısı henüz bir elin parmaklarını geçmiyor.

4.5G’ye geçiş oyun özellikle de mobil oyun pazarını nasıl etkiledi?

Akıllı telefon oyun severlere pek çok avantaj sağlıyor. En büyük avantajı ise her istediğin yerden oyun oynayabilme imkanı. Türkiye’de 4.5G’ye geçilmesi tabii ki oyun sektörünü büyüttü. Çünkü kaliteli ve zengin içerikli oyunların sürekli internet bağlantısının yanında, hız ve stabiliteye de ihtiyacı var. 4,5G bunu sağlıyor. Öyle ki birçok oyun şirketi bazı oyunlarını bu bölgeye açmıyordu. 4.5G ile birlikte yeni oyunlar geldi. Sektör büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Zaten 2011 – 2016 yılları arasında ailelerin ve devlet tarafının oyuna bakışı da değişti. İnanılmaz bir değişim ve dönüşüm yaşandı sektörde.

Değişim ve dönüşüme rağmen başarılı ve oyun ihraç eden şirket sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söylediniz. Başarılı oyun şirketleri kurulmasının önündeki engel ne?

Oyun en riskli yatırım alanı. Bir oyun geliştirmek için minimum 1 milyon dolar harcıyorsunuz. Oyun beğenilmezse paranız çöpe gidiyor. Ki ortalama kaliteli bir oyunun maliyeti 20-30 milyon dolarlara çıkıyor. Yatırımcılar bu nedenle oyun şirketlerine yatırım yapmak istemiyor. Oyun pazarında bir şirkete yatırım yapmak yerine, 4-5 şirkete aynı anda yatırım yapıp riski dağıtmak gerekiyor. Çok sayıda yatırım yapacak finansal gücün olması lazım. Bu noktada devlet desteği gerekiyor.

Devletin desteği var, bu yetersiz mi?

Oyun sektörü kritik, desteklenmesi gereken sektörler arasında ama devlet destekleri sektörle uyumlu değil. Dünyada oyun ve animasyon sektörüne yatırım yapacak fon oluşturulduğunda devlet de aynı oranda fona para koyup, fonu büyütüyor. Böylece daha çok şirkete yatırım yapıp riski dağıtma fırsatı sunuyor. 20 şirkete yatırım yapılıyorsa 5’i başarılı oluyor. Başarılı olan şirket sayesinde devlet de para kazanıyor. Ofis, ekipman, personel maliyetlerinin karşılanması gibi klasik devlet desteklerinde de kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını beraberinde getiriyor. Bu konuda devlet mercileriyle görüşmelerimiz sürüyor.

Siz StartersHub’da benzer bir şey yapıyorsunuz değil mi?

Evet. MV Holding, Gedik Holding, Bahçeşehir Üniversitesi ve Netmarble’ın oluşturduğu fon var. Orada programlar açıyoruz. Örneğin oyun programı açıyoruz ve aynı anda 7-8 girişime yatırım yapıyoruz.

Başarılı oyun şirketlerinin artmasının ekonomiye nasıl bir etkisi olur?

Türkiye’de 6 yıl içinde 30 tane firma yüksek kaliteli oyun geliştirse ve bunların 5-6 tanesi popüler olsa 2023’de 1 milyar dolarlık ihracat yapılabilir.

Bir oyunun başarılı olacağı önceden anlaşılabiliyor mu? Başarı kriterleri listesi var mı?

Teknik bilgi birikimi şart. Ama şu anda mobil store’larda 500 bin oyun var ve bir oyuncu 3-4 oyun oynayabiliyor. Kısacası çok ciddi bir rekabet var ve hangi oyunun başarılı olacağını önceden bilmenin imkanı yok.

Siz yatırım yaparken oyun şirketlerinde hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Ekibin tutkusu önemli. Teknik olarak kapasitelerine bakıyorum. Oyunun görsellerini tasarlayabilecekler mi, fikri hayata geçirebilecek ekibi oluştururken nelere dikkat ediyorlar gibi detaylar önemli. Araştırmacı olmak ve rakipleri takip etmek önemli. Ayrıca fikre değil hayata geçene yatırım yapmaktan yanayım. Kısacası başarılı olacak ekibi tahmin ediyorsunuz ama çılgınlık haline dönüşecek oyunu tahmin edemiyorsunuz.

Popüler oyunların türü değişiyor mu?

Tabii ki. Mobil oyun pazarının gelişme sürecinde daha kolay oyunlar popülerdi. Şimdi ise komplike, daha gelişmiş oyunlar öne çıkıyor.

2017 hedefleri

Netmarble Games, 2017’ye pek çok hedefle girdi. En önemli hedef Kore borsasına açılmak. Yıl içinde kendilerinden birkaç satın alma haberi gelebileceğini söyleyen Barış Özistek konuşmasını şöyle sürdürüyor: “2017’de bizim birkaç tane önemli hedefimiz var. Oyun sektöründe satın almaya istekli, yatırım fırsatlarını kollayan bir şirketiz. Türkiye’den bir şirket daha alabiliriz. Aktif arayış içindeyiz bölgede.”