Sabah – Oyun sektörü mobil oyunlarla büyüyor

sektörü mobil oyunlarla büyüyor

Oyun sektörü mobil oyunlarla büyüyor

Oynama şekilleri değişse de severlerin oyun tutkusunda değişiklik yok. Son yıllarda nde lokomotif görevini mobil oyunlar üstlenmiş durumda.

dünyası dışında girişimcilik alanında da melek yatırımcı ağı StartersHub ile Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için çalışmalar sürdüren Netmarble EMEA CEO’su Barış Özisteksorularımızı yanıtladı.

Netmarble’ın Joygame yatırımı hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Barış Özistek2009 yılında Türkiye’de kurulan Joygame, Türkiye dışında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde yayıncı ve yapımcı olarak Dijital Eğlence sektöründe oyun ve eğlence severlere hizmet veren en büyük şirketlerinden birisi olmayı başardı.

Joygame, başarması çok zor olan 100.000 anlık oyuncu sayısı, 40.000.000+ üyesi, 3 milyon aktif oyuncusuyla 5 yıl gibi bir sürede büyük başarılara ulaştı.

Oynaması ücretsiz oyun (Free-to-Play) konseptini bulan ve oyun dünyasında önemli bir değişime öncülük eden Güney Koreli Netmarble şirketi 2013 yılında Joygame’e yatırım yaptı. Yatırım sonrası Joygame’in çoğunluk hissesi şirketine geçti.

Mobil oyun alanında çok başarılı olan Netmarble ile birlikte oyunseverlere en iyi oyun deneyimini sunmaya devam ediyoruz.

Oyun sektörü ne kadarlık bir büyüklüğe sahip?

bugün 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Oyun sektörü konsol, PC, web ve mobil olmak üzere 4 ana mecra üzerinde ilerliyor. Son dönemde en hızlı büyüyen mecra mobil oldu. Sektörün 2 yıl içinde 80 milyar dolardan 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşması mobildeki büyüme sayesinde oldu. Mobil oyun sektörü bugün 30 milyar dolarlık büyüklüğe sahip.

Mobil oyunların yükselişini neye bağlıyorsunuz?

Bugün mobil oyunların grafik kalitesi konsol ve PC’yi yakaladı ve hatta bazı oyunlarda geçti. Bunun dışında gerçek online oyun tecrübesi sunduğu için mobil hızlı büyüyor. Mobil bu kadar hızlı büyürken, web oyunları kalite anlamında geride kaldı ve ciddi bir pazar kaybetti. Mobil oyunlar en iyi kullanıcı deneyimini sundukça yükselişini sürdürecektir.

Netmarble’ın pazar payı ne kadar?

2015 yılı sonunda 1 milyar doları aşan cirosuyla pazardaki önemli oyunculardan birisi olmayı başardık. Mobile bakacak olursanız Google Play’de 2015 yılında en çok gelir üreten oyun şirketiNetmarble oldu. iOS ve Android toplamına bakacak olursanız Netmarble ilk 5 içinde yer alıyor.

Son dönemde Sanal Gerçeklik gözlükleri başta oyun olmak üzere birçok sektörün gündeminde. Sanal gerçeklik oyun sektöründe neleri değiştirebilir?

Sanal gerçekliği 4 ana oyun mecrasının yanına 5’inci bir mecraolarak koymak daha doğru olacaktır. Sanal gerçeklik şu anda kendi mecrasını oluşturdu ve pazar payı hızla artıyor. Farklı birçok üretici tarafından sanal gerçeklik gözlükleri piyasaya sürüldü. Bu oyunculardan hangisinin başarılı olacağını üretilen içerikler belirleyecektir. İçerik olmadan bu pazarın büyümesi mümkün değil. Doğru içeriği üretmeyi başaran oyuncular başarılı olacaklardır.

Netmarble’ın sanal gerçeklik alanında bir çalışması var mı?

Şu anda yok. Ancak çok yakından takip ediyoruz gelişmeleri. Birçok oyunumuz 3 boyutlu olduğundan bunların sanal gerçeklik ortamına aktarılması bizim için bir zorluk teşkil etmeyecektir. Henüz sanal gerçeklik pazarı toplam oyun pazarında %10’un altında bir büyüklüğe sahip. Cihaz penetrasyonu da henüz çok düşük. Pazar büyüklüğü %10’un üzerine çıktığından bizler de bu alandaki oyunlarımızı hızlıca geliştirip oyunseverlere sunuyor olacağız.

Netmarble’ın mobilde iOS ve Android için oyunları mevcut. 3’üncü bir platform, örneğin Windows 10’lu mobil cihazlar için oyun geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Açıkçası 3’üncü bir platformda yer almayı düşünmüyoruz. Bizim tüm odağımız en popüler platformlar Android ve iOS üzerinde. Oyunlarımız için çok sık güncelleme yayınlıyoruz. Haftada iki kere küçük güncelleme, ayda bir büyük ana güncelleme çıktığımız oyunlarımız var. Tüm bu güncellemeler büyük bir titizlikle yapılıyor. Onlarca kişiden oluşan ekipler bu güncellemeler için çalışıyor. iOS ve Android için bu işlemleri yapan ayrı ekiplerimiz var. 3’üncü bir platform demek tüm bu süreçlerin 2 yerine 3 katına çıkması anlamını taşıyor. Şu anda mobil cihaz işletim sistemlerinin kullanım oranlarına baktığımızda iOS ve Android’de olmak bizim için yeterli.

1 Nisan’da hayatımza girecek olan 4.5G oyun sektörünü etkileyecek mi?

Kesinlikle etkileyecek. Hatta 4.5G’nin en çok etkileyeceği sektörlerinbaşında rahatlıkla oyun gelecek diyebilirim. Online oyunlarda bağlantı hızı ve stabilite çok önemli konular. 4.5G ile birlikte şu anda yaşanan hız ve stabilite sorunları ortadan kalkacaktır. Bu sorunlar ortadan kalkınca mobil oyun pazarında daha hızlı bir büyüme göreceğiz. Bu durumu birçok ülkede gözlemledik ve Türkiye’de de benzerini yaşayacağız. 4.5G ile birlikte mobil oyunseverleri çok daha iyi bir deneyim bekliyor.

Girişimciliği desteklemek amacıyla kurulan StartersHub hakkında bilgi verebilir misiniz?

StartersHub ile Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini geliştirmek istiyoruz. Gedik Yatırım, MV Holding ve Netmarble‘ın 22 milyon liralık sermaye ile kurduğu StartersHub, İstanbul’un en merkezi noktalarından Levent’te aynı anda 140 kişinin çalışabildiği 1200 metrekarelik bir ofise sahip. Girişimcilere finansal destek, mentorluk dışında ofis ve ekipman desteği de sağlıyoruz.

Hangi tür projelere yatırım yapıyorsunuz?

Girişimlerin yarısını oyun alanından seçiyoruz. Diğer yarısını oyun dışındaki tüm alanlardan seçebiliyoruz. Şu anda yatırım yaptığımız 17 proje var. Bazı projelere 2. tur yatırımlar yapıldı. Yılda 40 girişimi desteklemeyi hedefliyoruz.

Bizim tek amacımız Türkiye’den global başarı hikayeleri çıkartabilmek.

Girişimcilikte önemli olan iyi bir fikir bulmak değil, önemli olan bir fikri hayata geçirebilmek. Fikrinizin benzersiz olması da gerekmiyor. Önemli olan fikrinizi hayata geçirebilmek için girişimde bulunabilmeniz.