Ekonomist

0712_Ekonomist_StartersHub

Dijital Girişimcileri Fonlayacaklar

Murat Vargı Holding ve Gedik Yatırım ortaklığıyla 22 milyon TL yatırımla kurulan StartersHub, girişimcileri destekleyecek. Öncelikle oyun ev dijital içeriklerindeki başvurular kabul edilecek. Projeler fonlanacak ve eğitim gibi destekler verilecek.

StartersHub, girişimcileri cesaretlendirmek ve parlak fikirlerini global şirketlere çevirmek amacıyla kurulan bir fon. 22 milyon TL yatırım ortaklığıyla 2015 yılında kurulan StartersHub, Türkiye’nin bu anlamdaki en iddialı yatırımlarından biri diyebiliriz. StartersHub’ın ana yatırımcıları Murat Vargı Holding ve Gedik Yatırım. Netmarble ve Bahçeşehir Üniversitesi de diğer kurucu ortaklar olarak bu oluşumda yer alıyor. Finans teknolojileri, dijital oyun, yaşam bilimleri, büyük veri ve nesnelerin interneti alanlarında fikri olan, fikrini geliştirmek ve bunu profesyonelce yapmak isteyen girişimcilerin desteklenmesi bekleniyor.

StartersHub’ın kurucularından Barış Özistek, “Amacımız teknolojinin çok ilerlediği günümüzde bu fikirlere sahip girişimcileri bularak onlara iyi bir çalışma ortamı sunmak, finansal kaynak ile eğitim ve mentör desteği sağlamak ve fikirlerini hayata geçirmelerinde yanlarında olmak” diyor.

StartersHub’da girişimciler için 22 milyon TL büyüklüğünde bir fon ayrılmış durumda. Ancak Özistek, ayırdıkları bu fonun çok üzerinde yatırım yapmak isteyecekleri bir proje ile karşılaşmayı ve fonu büyütmeyi umduklarını söylüyor.

Yönetimle Tanışma Fırsatı

www.startershub.org adresinden girişimciler başvuru yapabiliyor. 12 Eylül’e kadar öncelikle oyun ve dijital içeriklerindeki başvurular kabul edilecek. Barış Özistek, “StartersHub ofisi İstanbul Levent’te. Dileyen herkes ofisimizi ziyaret edebilir. StartersHub yönetimi ile tanışabilir, başvurusunu yapabilir. Online olarak da başvurabilirler” şeklinde konuşuyor.

Önümüzdeki süreçte 20’nin üzerinde girişimciye destek vermeyi planladıklarını, projelere bağlı olarak bu sayının artabileceğini ifade eden Barış Özistek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Programların oyun, finans teknolojileri, yaşam bilimleri gibi konu başlıkları şeklinde planlanmasının temel nedeni, girişimcilere çok daha kapsamlı ve işlerine yarayacak destekler verebilmek. Eğitim, danışmanlık, network ve mentör destekleri ile girişimcileri ilk günden proje hayata geçene kadar destekliyoruz. Biz girişimcilerin başarısına odaklı bir organizasyon olduğumuzdan mentörlerin sadece üst düzey yönetici olması ya da sektörde tanınıyor olması yeterli değil. İlgili konuda mutlak deneyime, girişimcinin projesine katkı sağlayabilecek geçmiş tecrübelere sahip kişiler mentör olarak atanıyorlar.”

Yılda 40 Girişime Destek

Türkiye’de bugüne kadar bu boyutta hiç yapılmamış bir yapıyı hiçbir devlet desteği olmadan oluşturduklarına dikkat çeken Barış Özistek, Türkiye’deki girişim ortamını, internet ve teknoloji ekosistemini desteklemeyi hedeflediklerini vurguluyor. Gelecek vaat eden girişimcilerin önünü açmayı ve onları büyük global başarılara taşımayı planladıklarını belirten Özistek, “Yılda 40 civarında girişime destek vereceğiz. Tabii ki hayalimiz bu ortamdan bir Facebook çıkması fakat hedefimiz bu değil. Gerçekçi hedefimiz, bu girişimleri yılda 10 milyon doların üzerinde ciro yapan şirkete dönüştürmek” diyor.

“Mobil oyun yükseliyor”

Dijital alanda büyük bir yükselişin olduğunu söyleyen Barış Özistek, Türkiye’de yükselişe geçen girişim trendlerine ilişkin görüşlerini şöyle dile getiriyor: “Türkiye’de mobil oyun ve uygulama yükselen trend olmaya devam edecek. Çok daha fazla sayıda girişimci ve bu alana gelen yatırım göreceğimize inanıyorum. Mobilin hayatımıza daha çok girmesiyle e-ticaret gibi internetin bazı oturmuş alanlarında bile daha çok girişim ve sektörde değişimler göreceğiz.”