Capital Dergisi

0902_CapitalEk_BarışÖzistek_2

0902_CapitalEk_BarışÖzistek_3

GİRİŞİMCİLERE ÖZEL FON KURACAK

Koreli oyun şirketi Netmarble, önümüzdeki dönemde yatırımlarına tüm hızıyla devam edecek. 2015 yılında MV Holding, Gedik Yatırım ve Netmarble ortaklığında kurulan StartersHub’la 23 girişime 4,3 milyon TL yatırım yapan şirket, 2017’de yine Türkiye merkezli girişimlere yatırım yapacak farklı bir fon kurmaya hazırlanıyor. Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, “Türkiye’ye ve Türk girişimcilerine inancımız tam, talihsiz olaylar bizim uzun dönemli stratejilerimizi etkilemiyor” diye konuşuyor.

Netmarble, Kore’nin en büyük, dünyanın ise en büyük ilk 10 oyun firmasından biri. Tüm Avrupa, Ortadoğu ve Afrika merkezini Türkiye’de konumlandıran şirket, önümüzdeki dönemde yatırımlarına tüm hızıyla devam edecek. Türkiye’nin coğrafi konumu, insan kaynağı, yaşam standartları ve kültürü ile benzersiz bir değere sahip olduğunu söyleyen Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, “Stratejik olarak bölgenin merkezini Türkiye’ye konumlandırmaktan yana çok mutluyuz. Tüm büyümemiz yine burada gerçekleşecektir ve yaşanan hiçbir talihsiz olay bunu değiştiremez” diyor.

Şirketin, son dönemde Türkiye’deki en büyük yatırımı ise StartersHub. MV Holding, Gedik Yatırım ve Netmarble ortaklığında kurulan StartersHub, girişimcilere destek vermeyi hedefliyor. StartersHub Mayıs 2015’ten bu yana 23 girişime 4,3 milyon TL yatırım yaptı. Bu projelere ek olarak 2017’de yine Türkiye merkezli girişimlere yatırım yapacak farklı bir fonun da kurucu ortağı olmayı planladıklarını söyleyen Özistek, “Türkiye’ye ve Türk girişimcilerine inancımız tam, talihsiz olaylar bizim uzun dönemli stratejimizi etkilemiyor” diye konuşuyor.

Türk iş dünyası, 15 Temmuz’dan sonra büyük bir birlik mesajı veriyor, ekonomiye destek mesajları açıklıyor. Siz bu yeni dönem için neler düşünüyorsunuz?

Türkiye, G20 üyelerinden biri olarak ekonomik açıdan sağlam temellere dayanan bir ülke. Bu yüzden, Türkiye’nin yurtdışındaki güçlü konumunu bir avantaj olarak görmekle beraber, zor zamanların her zaman için birlik ve beraberlik içinde atlatılacağına inanıyorum. İş dünyasında başarılı olmak ve bu başarıyı sürdürebilmek için en önemli unsurlar güven ve istikrardır. Ülke olarak bu güven ve istikrar doğrultusunda her zamanki gibi çalışmaya ve üretmeye devam edeceğimizi düşünüyorum.

İş dünyasını, ekonomiyi desteklemek için neler yapıyorsunuz?

İş dünyası ekonomiyi desteklemek için çok net adımlar atıyor. Yeni yatırımlar ise alımlara devam etme kararı ve en önemlisi kararlılık göstergesi. Zor dönemlerde herkesin ihtiyacı olan güven duygusudur. Hepimiz geleceğe güvenle bakmak, başarılı olduğumuzda dış etkenlerden bağımsız olarak karşılığını alacağımızı bilmek isteriz. İş dünyasının atmakta olduğu adımların hem Türkiye’de tüm topluma, hem de dışardaki yatırımcılara güven verdiğini net olarak söyleyebilirim. Netmarble, Kore’nin en büyük, dünyanın ise en büyük ilk 10 oyun firmasından biri. Tüm Avrupa, Ortadoğu ve Afrika merkezimizi Türkiye’de konumlandırmış durumdayız. Özellikle önümüzdeki altı ay içerisinde bütün bu bölgede büyük başarılar beklediğimiz ürünlerimiz kullanıcılar ile buluşacak. Mevcut popüler oyunlarımızda da bütün bölgede ciddi oranlarda büyüme bekliyoruz. Stratejik olarak bölgenin merkezini Türkiye’ye konumlandırmış olmaktan yana çok mutluyuz. Büyümemiz yine burada gerçekleşecektir. Türkiye; coğrafik konumu, insan kaynağı, yaşam standartları ve kültürü ile benzersiz bir değere sahiptir ve yaşanan hiçbir talihsiz olay bunu değiştiremez.

Girişimcilere yönelik destekleriniz var. Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Diğer taraftan, 2015 yılında Netmarble, MV Holding ve Gedik Yatırım ortaklığıyla kurulmuş olan ve amacı girişimcilere destek vererek global başarı hikayeleri yazmak olan StartersHub isimli kuluçka merkezinde bugüne kadar 23 yatırım yaptık. Yine StartersHub aracılığıyla yatırımlara aynı hızla devam ediyoruz. 2017 yılında ise yine Türkiye odaklı girişimlere destek verecek farklı bir yatırım fonunun bir ortağı olarak Türkiye’de kararlı yatırımlarımıza devam etmeyi amaçlıyoruz. Amacımız, Türkiye’den internet, oyun ve özellikle her türlü mobil dijital içerik konusunda girişimcileri destekleyerek dünyada ses getirecek girişimlerin bu topraklarda yeşermesini sağlamaktır.

Sektörünüzün performansında önemli bir değişiklik bekliyor musunuz?

Oyun sektörünün performansının tamamen teknoloji ve içerik zenginliğine odaklı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden önümüzdeki zamanlarda da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oyun sektörü güçlü gelişimini sürdürecektir. Örneğin, son yıllarda e-spor oyun sektöründe büyük bir yükselişe geçti. Daha çok PC oyunlarında geçerliyken mobil oyunlarda da e-spor trendinde ciddi bir artış olacağını ve böylece e-spor’un daha da geniş kitlelere ulaşacağını söyleyebiliriz. Hatta yakın gelecekte olimpiyatlarda e-spor müsabakaları seyredeceğiz.

Sektörünüzün 2023 hedefi için neler düşünüyorsunuz? Sektör hedefine ulaşacak mı?

2023’te 1 milyar dolar yazılım ihracatı hedefi bazılarına göre imkansız fakat şahsen bu hedefin tutturulup geçileceğini düşünüyorum. Bu  hedefe ulaşma konusunda da en önemli rol oyun sektörünün olabilir. 15 Temmuz sonrası hükümetimiz yatırımların önünü açacak birçok düzenleme getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Gerekli yasal altyapı ve destekler doğru yapılandırılırsa oyun sektörü tek başına bu hedefi tutturabilir. Oyun sektöründe 7 yıl çok uzun bir süre. Bugün sıfırdan yatırımlara başlasak 2023 yılında 1 milyar dolar üzerinde gelir üreten birkaç firma bile çıkarabiliriz. Önümüzde özellikle mobil alanında çok büyük fırsatlar olduğu gibi tüm dünya için henüz yeni olan VR teknolojisi de geliyor. Neden dünyanın en değerli VR eğlence içeriklerini üretenler Türk firmaları olmasın?

2015 nasıl geçmişti? 2016’yı nasıl geçiriyorsunuz, yılsonu hedefinizde bir değişiklik olacak mı? Ciro ve değer parametrelerde beklentileriniz nasıl?

Netmarble 2015 yılı sonunda 1 milyar doları aşan cirosuyla pazardaki en önemli oyunculardan birisi konumundaydı. Mobile bakacak olursanız da Google Play’de 2015 yılının sonunda en çok gelir üreten oyun unvanını Netmarble ele geçirdi. iOS ve Android toplamına bakacak olursak, Netmarble ilk beş içinde yer alıyor. Şu anda; Türkiye, Ortadoğu ve Afrika bölgesi olarak bakarsak hem PC hem de mobil oyunlar alanında oldukça güçlü durumdayız. Pazardaki en büyük ilk üç oyun firması içerisindeyiz. 2016 sonunda ise PC ve mobil konsolide olarak baktığımızda yılı lider oyun firması olarak tamamlamak istiyoruz. PC platformunda Wolfteam, Goley  ve Hounds oyunlarımız, mobilde ise özellikle Paramanya (Travelling Millionaire), Marvel Future Fight, Evilbane ve Seven Knights bölgenin en popüler oyunları arasında. 2016 sonundaki bir hedefimiz de tüm bölgede en popüler 10 mobil oyundan en az beşinin Netmarble oyunları olması.

Önümüzdeki dönem yeni yatırım planlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Netmarble olarak oyun sektöründe her türde oyunu en üst kalitede zengin içerikler ile geliştirip, oyuncularımıza keyifli bir dünya yaratmayı amaçlıyoruz. Bu stratejiye paralel, farklı türde en iyi oyunları geliştirecek şekilde yatırımlarımızı planlıyoruz. En büyük farkımız, tüm popüler oyunlarımızın sürekli yeni içerikler ile besleniyor olması ki böylece oyuncularımız yıllar boyunca keyifli vakit geçirebiliyor ve uzun süren dostlukları oyunlarımız aracılığıyla kurabiliyorlar.

Sizin 2023 hedefiniz nedir?

Netmarble, 2023 yılında dünyanın en büyük oyun firması olabilmek için olanca hızı ile çalışıyor. Diğer taraftan, Türkiye’de hem finansal olarak yatırım yaptığımız hem de birçok alanda desteklediğimiz oyun ve dijital içerik geliştiren girişimlerden en az üçünün 100 milyon dolar üzeri yıllık gelire ulaştığını görmek istiyorum.

2016 yılını ne kadar büyümeyle kapatacaksınız? 2017 yılı hedefiniz nedir?

2015 yılında planlarımızı gerçekleştirdik, 2016 içerisinde de aynı şekilde büyük ölçüde planlarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Son iki yılda Türkiye ve Ortadoğu bölgesinde yılda ortalama yüzde 45 büyümeyi başardık diyebilirim. Önümüzdeki dönem için planlarımız çok daha agresif. Üç haneli büyüme rakamları hedefliyoruz.

***

Kore merkezli Netmarble Games, bugüne kadar sektörde; Marvel Future Fight, Raven (Türkiye’deki adıyla Evilbane), Seven Knights, Everyone’s Marble (Türkiye’deki adıyla Paramanya) ve Monster Taming gibi ses getiren oyunlar geliştirdi. Şirket, dünya çapında 3 bin 500’ün üzerinde çalışana ve çok sayıda stüdyoya sahip. Netmarble Games; CJ E&M Corporation, Asya’nın en büyük eğlence şirketi Tencent Holding ve önde gelen MMO şirketi NCsoft ile ortak olarak stratejik iş birliği içerisinde. Şirket aynı zamanda önde gelen günlük oyun geliştiricisi SGN’nin en büyük ortağı konumunda. Netmarble Games Türkiye, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde bir numaralı oyun portalı Joygame, Wolfteam, Goley, Paramanya, Travelling Millionaire, MARVEL Future Fight gibi popüler oyunlarla güçlü bir konuma sahip. Netmarble, ayrıca 2002 yılında “Catch Mind” oyunu ile dünyada ilk kez ‘Free to Play’ anlayışını geliştirdi.