Call Center Life

0520_Netmarble_CallCenterLife_BarışÖzistek

Oyun sektörünün dinamiklerini anlayan firmalara ihtiyaç var

Türkiye’de oyun sektörüne iki açıdan bakmak gerektiğine inanıyorum. Oyuncular açısından bakarsak, dünyada en çok oyuncu olan ilk 10 ülkeden biriyiz. Türkiye’deki oyuncular hem yetenekli hem de oyuna ilgililer.

Oyun geliştirme açısından bakıldığında ise Ortadoğu bölgesinde en gelişmiş ülkeyiz. Tüm dünyada tanınan başarılı oyun firmalarımız, geliştirme stüdyolarımız mevcut. Fakat Amerika, Kore, Almanya gibi bu sektörde gelişmiş ülkeler ile kıyaslarsak oldukça geride olduğumuzu söyleyebilirim. Potansiyelimiz çok yüksek ama bu alana gerek yatırım, gerekse devlet desteği çok sınırlı kaldığından potansiyeli tam olarak kullanamıyoruz.

Müşterilerimizle iletişimde, sosyal medya, oyun içi iletişim alanları, Joygame portalı ve forumları ile bütün bunlara ek olarak sadece mobil oyunlara özel mobirum forum ortamı en çok kullandığımız alanlar.

Kullanıcılarımızı müşteri olarak değil, oyuncu olarak görüyoruz.

En önemli fark, biz kullanıcılarımızı müşteri olarak değil, oyuncu olarak görüyoruz. İçinde bulunduğumuz oyun sektörü “free to play” dediğimiz herhangi bir ücret ödemeden sınırsızca oynayabileceğiniz oyunlar ve bu oyunlar içerisinde sadece isteyen kişilerin ödeme yaparak satın alabildiği sanal ekipmanların satışı üzerinden gelir elde edilen bir alan. Dolayısıyla, bir ödeme yapan ya da yapmayan herhangi bir ayrım gözetmeksizin tüm oyunlarımıza keyifli ve eğlenceli bir ortam ve hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Oyuncuların beklentisi de eğlence dünyasının ruhu bozulmadan, bir bankadan hizmet alır gibi değil, oyunun dünyasına uygun şekilde hizmet almak fakat tabii ki sorunlarının çözülmesi, sordukları sorulara yanıt bulmaları en doğal istekleri.

Oyun dünyasını anlayan ve çoklu dilde destek verebilecek bir hizmet beklentisi var.

Oyunu, oyuncuyu ve oyun dünyasını anlayan bir şekilde hizmet verilmesi en önemli konu. Onun dışında özellikle mobil oyunlar ile birlikte bir firma sadece Apple Store ve Google Play marketlerinde oyununu tüm dünyaya açıp rahatlıkla reklam yapabiliyor. Bu da dünyanın farklı noktalarından çok sayıda oyuncunun aynı anda oyuna girmesi demek… Dolayısıyla, çoklu dilde destek ve iletişim hizmetleri oyun sektörünün en büyük beklentisi.

Oyun sektöründe emek yoğun alanlar var. Topluluk yönetimi, sosyal medya ve forum moderasyonları, oyun içi kontrol ve destek hizmeti sağlayan oyun görevlileri ile oyunların her içerik güncellemesinden önce ve sonra kalite kontrolünü yapan QA ekipleri oyun sektörünün çok önemli bir parçası. Özellikle online oyun alanında en önemli konu, oyuncuya verdiğiniz destek ve oyunun stabil ve sorunsuz çalışmasının sağlanması. Bütün bunlar emek yoğun işler. Dolayısıyla, iki sektörü çok rahatlıkla bir araya gelip tüm dünyaya hizmet sunan bir hale getirilebilir. Bunun en iyi örneği Filipinler. Global birçok oyun firması bahsetmiş olduğum hizmetler için Filipinlerden yoğun destek alıyorlar. Türkiye’de Batı dünyasında kendini bu şekilde konumlandırabilir. Fakat bunun için uzmanlaşmış, oyun sektörünü, oyunu ve oyuncu dinamiklerini anlayan firmalara ihtiyaç olacaktır.