Turkish Time

turkish-time

TÜRKİYE’DEN ÇIKAN OYUN DEVİ

Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, Türk şirketlerini uyarıyor: “Oyun sektörü büyüdükçe ve geliştirilen oyunların kalitesi arttıkça, bu alana yıllardır yatırım yapmış olan ülkeler arayı daha da açıyor”

Yerli oyun firmalarının kısa sürede nasıl mesafeler alabileceğine dair bir örnek de Joygame… Barış Özistek ve bir grup arkadaşı tarafından 2009 yılında kurulan şirket, kısa sürede Türkiye ve Ortadoğu’nun lider oyun firması haline geldi. Girişimi 2013 yılında dünyanın büyük oyun firmalarından biri olan Koreli Netmarble satın aldı. Yıllık cirosu 1 milyar doların üzerinde olan şirket, Joygame’i satın aldıktan sonra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi operasyonlarını Türkiye ofisinden yürütmeye başladı. Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, “Dünya oyun kültürüne liderlik etmek istiyoruz. Gelecekte ana odağımız mobil oyunlar olacak. Böylece akıllı mobil cihaz kullanan herkese ulaşabileceğiz. Şu anda dünyanın en büyük beş mobil oyun firmasından biriyiz, fakat yakın hedefimiz liderlik” diyor. Netmarble’ın en popüler oyunları Paramanya, Marvel Future Fight, Seven Knights ve EvilBane…

Paramanya Türkiye ve Ortadoğu bölgesi odaklı bir oyunken Marvel Future Fight tüm dünyadan gelir elde ediyor. Seven Knights ve Evilbane ise Asya’nın en popüler ilk üç oyunundan biri. Batı pazarlarına ise yakın zamanda sunuldu. Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, oyun sektöründe Türkiye’nin Ortadoğu bölgesinden daha ilerde olduğunu belirtiyor ve “Türkiye’de geliştirilip farklı coğrafyalarda popüler olan oyunlarımız mevcut. Neredeyse her hafta oyun ile ilgili bir etkinlik düzenleniyor. Bu konuda eğitim veren üniversiteler, kuluçka merkezleri gibi birçok sektörü geliştirecek ortam da mevcut” diyen Özistek; madalyonun diğer yüzünü ise şöyle tarif ediyor: “Diğer taraftan Kore, Almanya, Çin ve ABD ile kıyaslarsak oyun sektörümüz maalesef çok da iç açıcı seviyede değil. Oyun sektörü büyüdükçe ve geliştirilen oyunların kalitesi ve içerik zenginliği arttıkça, bu alana yıllardır yatırım yapmış olan ülkeler arayı daha da açıyor. Türkiye’nin beş yıl önceye kıyasla bugün geldiği nokta iyi gibi görünse de sektörün lider ülkelerinin gelişme hızından yavaşız. Sektör her geçen gün daha rekabetçi hale geliyor ve yeni bir oyunun kullanıcılara ulaşıp ilgi görebilmesi için mükemmelleşmiş olması gerekiyor. Daha büyük prodüksiyonlar, daha büyük maliyet demek ve aynı zamanda daha büyük bilgi birikimi gerektiriyor.”